Lastigheden

Elk begin is moeilijk leren tekenen

Elk begin is moeilijk

Soms is er uitleg nodig. Je kunt zaken laten zien om iets onder de aandacht te brengen, zonder uitleg. Maar dat maakt het er niet altijd duidelijker op. Elk begin is moeilijk. Ook ik betrap mij er wel eens op, onduidelijk te zijn, waar ik denk dat ik duidelijk genoeg ben.

Een artikeltje over vrouwen in de kunst. Een leek ziet portretjes en denkt… kindertekeningen. “Oh, maar als dàt Kunst is, dan kan mijn kind van vier dat ook!”

Moet je eerlijk zijn over een product dat je aanbiedt? Natuurlijk! Zet je op een website, de allerbeste Kunstwerken van cursisten om te laten zien hoe succesvol ze zijn, of laat je een proces zien, van hoe iets zou kunnen worden? De kans dat mensen afhaken, met :”Dat kan ik nooit!” is groot, als de werken van topkwaliteit zijn.

Het tegenovergestelde is ook waar. Houd je het te simpel, denkt iedereen het te kunnen?! Of men denkt, dat is slecht of te gemakkelijk. Zonder te kijken naar het proces van leren, dat je doormaakt.

Misschien zag je vroeger je vader of moeder autorijden en dacht: “ Dat ziet er best simpel uit, dat doe ik wel even….” Totdat je zelf oud genoeg bent en rijles mag nemen. Ineens moet je op zoveel dingen letten, dat je de handdoek na één les al in de ring wilt gooien. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar oefening baart kunst. Doorzettingsvermogen, leren van je fouten…. telkens opnieuw! Aanpassen. Bijsturen! Het is alleen wel prettig als er een goede instructeur naast je zit en die je de weg van A naar B, door het doolhof van mogelijkheden leidt.

Als je alles al denkt te weten en daarnaar handelt, kan je nog wel eens van een koude Kermis thuiskomen. Er was een aantal jaren geleden, enorme ophef, verontwaardiging over de aankoop van studiewerk van een bepaalde kunstenaar door een museum. Er hing nogal een flink prijskaartje aan omdat de kunstenaar een “gevestigde naam” was. Het museum vond het van belang om die studies in huis te hebben om de ontwikkeling van de kunstenaar te kunnen laten zien, het proces.

Daarnaast, terugkomend op het bericht over de portretten van “vrouwen in de kunst”. Al beheers je een techniek heel goed en ken je alle ins- en outs van het tekenen. Op het moment dat je gaat werken met ander materiaal (aquarel of Oost-Indische inkt) is het alsof je een nieuwe taal gaat leren. Je leert woordjes, maar zinnen maken is nog lastig. Je leert vervolgens grammatica en zins opbouw. Je kunt je verstaanbaar maken, maar hele gesprekken aangaan, is echt wel even andere koek. Dan moet je veel met anderen spreken. Hoe beter je je voorbereidt/ oefent, hoe makkelijker het wordt. Maar blijven oefenen!

Oefening baart kunst en elk begin is moeilijk.

Blogartikel van Facebookpagina:
foto: https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/meesterlijke-vrouwen/